Wat is een browser nou precies?

Een browser is een programma die HTML-code en CSS (Cascading stylesheet) code van een website omzet in een grafische en opgemaakte vorm zodat er interactief van een pagina gebruikt kan worden gemaakt.

Browser geschiedenis

Tegenwoordig zijn er heel veel gratis browsers beschikbaar om op het web te surfen. Tien jaar geleden was er veel minder keuze en had je eigenlijk alleen Internet Explorer en Netscape Navigator. Toen Microsoft zijn Browser Internet Explorer 6 standaard bij Windows ging meeleveren was het snel gedaan met de concurrentie. Dit monopolie heeft lang standgehouden. Eind 2004 kwam Mozilla Firefox en toen begon het langzaam te veranderen. Inmiddels zit Firefox (FF) al aan versie 56 (oktober 2017). Netscape Navigator wordt sinds februari 2008 niet meer verder ontwikkeld.

Die tijden van beperkte keuze zijn voorbij. Inmiddels zijn naast Edge, IE en FF ook ander browsers op de markt zoals Google Chrome (sinds 2008), Opera browser en Safari. Tegenwoordig zijn dit de belangrijkste en beste browsers.

Browsers voor mobiel

De laatste tijd worden er op tablets en smartphones ook steeds meer browsers gebruikt. Het aantal browsers neemt ook flink toe. Browsers als Google Chrome en Opera zijn nu ook op de mobiele markt actief voor zowel iOS als Android.

Overzicht beste mobiele browsers

De beste en snelste browsers

Google Chrome heeft tegenwoordig een zeer groot aandeel. Firefox is met zijn nieuwe browser Quantum een stuk sneller en weer moderner geworden. Ook Microsoft zit niet stil en blijft Edge, de opvolger van de inmiddels legandarische browser Internet Explorer, verder ontwikellen. Nadat het een tijdje wat rustiger is geweest tussen browser is de strijd om de beste en de snelste te zijn weer losgebarsten.
De ondersteuning door Apple van Internet explorer is gestopt. Naast hun eigen Safari browser worden nog wel Opera en Firefox ondersteund op de Mac.

 

Het heeft een tijd geduurd voordat Firefox en Chrome de heerschappij van Internet Explorer konden doorbreken. IE was lang bepalend voor de veranderingen op internet. Het heeft ook veel veranderingen tegen kunnen houden. Er werd vanaf versie 6 van IE, nog uit 2001, maar langzaam over gegaan versie 7. Maar inmiddels is de laatste versie van Internet Explore, versie 11, al opgevolgd door hun volgende generatie browser, Microsoft Edge.

Voor iOS op de mobiele markt is er naast de standaard Safari browser de Mercury- en de Dolpin Browser beschikbaar. Beide maken gebruik van tabbladen in hun browser. Zeker de Dolphin browser is een goed en snel alternatief voor Safari.

 

Sinds 2009 is IE8 al uit, deze browser moest toen de strijd aangaan met Firefox en Google Chrome die al flink technisch vooruit waren. Sinds 2011 heeft Microsoft versie IE9 in de markt staan en de eerste versie van IE10 kwam in 2012 beschikbaar met het uitkomen van Windows 8. Het marktaandeel van MS Edge groeit langzaam tenkoste van Internet Explorer 11, de laatste IE versie.  MS Edge is de standaard browser van Microsoft op Windows 10.

Test de browsers Google Chrome, Internet Explorer, FireFox en Safari

 

Wat zijn de verschillen tussen deze browsers?

Met IE9 heeft Microsoft een goede, noodzakelijke, stap voorwaarts weten te maken. De versie 7 en 8 worden nog steeds gebruikt en in een heel enkele geval komt de oude IE6 ook nog wel eens om de hoek kijken. De nieuwere browsers zijn vaak sneller met het opbouwen van de pagina's waardoor de surf ervaring beter word. De webstandaarden van W3C worden ook steeds beter nageleefd, dit ging in het verleden nog wel eens anders. IE had min of meer eigen standaarden en dwong website bouwers deze te volgen.

Google Chrome

Google Chrome browser heeft een duidelijke invloed gehad op de browsermarkt. Google heeft een eigen insteek gehad met deze browser door deze een bijna minimalistische lay-out te geven. Alles is goed compact gehouden. Inmiddels zijn er ook diverse handige extensions beschikbaar voor meer funtionaliteiten.

Mozilla Firefox

Firefox heeft er net als Google Chrome voor gekozen om sneller updates uit te gaan brengen. In 2011 is het versie nummer snel van 4 naar 9 gegaan. In nog geen 8 maanden tijd is er flink wat verandert bij Firefox. Veel verschillen zitten er niet in de lay-out tussen de oude en de laatste versie. De grootste verschillen zitten onder de motorkap, de snelheid en betrouwbaarheid. November 2017 is de snellere versie Firefox Quantum uitgekomen.

Zoekbalken

In de laatste versies van de browsers is er een integratie gekomen met zoeken. Naast de adresbalk zie je in elke browser wel een zoekvak voor je eigen favoriete zoekmachine zoals Google, Bing en ook nog Yahoo.

Addons - uitbreidingen

Voor veel browsers zijn er zogenaamde addons (extensions) te verkrijgen, extra software voor je browser die handige functionaliteit toevoegt. Met name Mozilla Firefox browser heeft daar een ruim aanbod voor beschikbaar. Zeker voor de ontwikkelaars van website is dit een geliefde browser aangezien er addons zoals Firebug het mogelijk maken om snel de impact van CSS wijzigingen te bekijken in de browser. De aanpassingen kunnen dan zelfs gedaan worden zonder de echte broncode aan te passen.

 

5 Google Chrome alternatives | Best privacy focused web browsers review

Bron: youtube

Vergelijk de beste browsers op hun sterkste punten

 

10 Alternative Browsers You May Not Know Existed

Bron: youtube

Vergelijk de beste browsers op hun sterkste punten

Vergelijk Safari - Chrome - Firefox - Opera

Bron: youtube (Engelstalig)

De beste browser is ...

Afhankelijk van wat je wilt met een browser, is Firefox een gemakkelijke en uitgebreide browser met een hoge betrouwbaarheid. Google Chrome is minimalistisch opgezet en is daardoor ook snel met het surfen. Wie niets extra's wil behalve surfen op het web zal snel voor Google Chrome kiezen. Wie geen keuze kan maken kan gewoon vertrouwen op IE. Internet explorer doet hard zijn best om marktaandeel vast te houden en kwam in 2012 met een goede nieuwe browser Internet explorer 10 op de markt.

U gebruikt uw browser dagelijks om aller zaken op internet te bekijken, zoals nieuws of web shops. Om dit op de meest prettige manier te doen hebben we enkel browsers vergeleken. Zoek de browser die het beste bij u past. Tegenwoordig zijn de verschillen steeds kleiner aan het worden in de functionaliteiten, kies dus voor gebruikersgemak.

Browsers zijn gemakkelijk naast elkaar te installeren, probeer dus meerdere browsers uit en bepaal zelf.