internet explorerWindows Internet Explorer is het browserprogramma van Microsoft wat door velen wordt gebruikt om op internet te surfen. De naam van deze browser wordt vaak afgekort tot IE of MSIE. Microsoft heeft jaren lang de browser markt gedomineerd met hun browser. Sinds 2010 is het in Europa verplicht om bij de installatie van Windows de gebruiker een keuze te geven welke browser men wil gaan gebruiken. Sinds die browserkeuze is het marktaandeel van 90% aan het dalen gegaan tot rond de 60% in 2012.

 

Internet Explorer zit op de meeste computers al standaard bijgeleverd. In 2011 kwam Microsoft Internet Explorer 9 uit.
Dit is de versie die ook met de windows update functie standaard geinstalleerd word. In 2012 word Microsoft Internet Explorer 10 verwacht. De huidige versie 9 is een goede en stabiele browser die weer de concurentie aan kan met Google Chrome en Mozilla Firefox.

 

Internet explorer 11

Internet explorer 11 kwam oktober 2013 op de markt en is beschikbaar voor Windows 7 en Windows 8.1. Voor een windows phone is er de IE11s App De oudere versies van de browser hadden nog diverse knoppenbalken, deze balken zijn in versie 9 al minder geworden en in versie 10 bijna verdwenen. Ook versie 11 maakt nog maar minimaal gebruik van extra knoppen balken. De Adresbalk en de tabbladen kunnen in een aparte balk worden weergegeven of naast elkaar om zo ruimte te besparen. Zeker bij de hogere resoluties is het naast elkaar plaatsen gemakkelijk on het geeft zo een opgeruimt beeld. Tabbladen kunnen ook vastgezet worden zodat ze gemakkelijker toegangkelijk zijn.

Snelheid

Het laden van pagina's is altijd prettig als dat snel kan. Ten opzichte van IE10 is IE11 weer een stukje sneller geworden. Dit extra stukje snelheid geeft de mogelijkheid om de strijd weer aan te gaan met Google's browser Chrome. De snelheden verschillen niet veel meer.

Knoppen

IE11 kent enkele standaard knoppen: Huisje (Home), Sterretje (Favorites) en Tandwieltje (Instellingen)

 

 • Huisje (Alt+Home): met deze knop kan je snel naar de standaard ingestelde pagina gaan, soort homepage. Deze kan ook naar een blanco pagina verwijzen.
 • Sterretje (Alt+C: Onder deze knop zijn de favoriete links zichtbaar te maken.
 • Tandwieltje (Alt+X): Hier zijn de meets gebruikte instellingen snel terug te vinden. Denk daarbij aan printen, opslaan, in- en uitzoomen maar ook beveiliging.

Touch

De browser van microsoft is ook geschikt om op nieuwe laptops met een touch scherm gebruikt te kunnen worden. Het menu dat op de PC onder de rechtermuisknop zit is nu ook beschikbaar bij de touch schermen.Door langer aan te raken verschijnt er een apart menu met opties.

Stabiliteit

Door o.a. de ondersteuning van HTML 5 is de stabiliteit vergroot wat ervoor zorgt dat de browser nog minder crashed. Een positieve ontwikkeling

Beveiliging

U kunt de manier waarop Internet Explorer uw pc beschermt tegen mogelijk schadelijke internetinhoud aanpassen door de beveiligingsinstellingen te wijzigen. In Internet Explorer worden alle websites automatisch aan een beveiligingszone toegewezen: Internet, Lokaal intranet, Vertrouwde websites of Websites met beperkte toegang. Elke zone heeft een ander beveiligingsniveau, dat bepaalt welk type inhoud voor die website wordt geblokkeerd. Afhankelijk van het beveiligingsniveau van een website wordt bepaalde inhoud geblokkeerd tot u deze toestaat, worden ActiveX-besturingselementen niet automatisch uitgevoerd, of worden op bepaalde websites waarschuwingsprompts weergegeven. U kunt de instellingen voor elke zone aanpassen om te bepalen hoeveel bescherming u wilt.

Conclusie

Internet explorer 11 is een goede opvolger van IE10 en een browser die de competitie met opgeheven hoofd aan kan.
Download internet explorer 11

 

Internet Explorer 10


Internet Explorer 10 (afgekort IE10) word de nieuwe versie van Microsofts
browser. Eind februari 2012 werd de IE 10 Consumer Preview released. Deze versie is nog niet voor het publiek beschikbaar maar slechts voor en test-gezelschap.  De eerste test versie kwam al beschikbaar in maart 2011. Wanneer de lancering van IE10 voor het grote publiek zal zijn is nog niet bekend.


Nieuwe features In IE10

 • Een verbeterde ondersteuning voor CSS 3.
 • Ondersteuning voor HTML5.
 • Een eigen lay-out van de IE10 versie speciaal voor Windows 8 (Metro versie).
 • Automatische update zoals al gebruikt worden door Chrome en Firefox.
 • Internet Explorer 10 is beschikbaar zijn voor Windows 7 en Windows 8.
 • Voor oudere Windows versies zoals XP en Vista zal deze niet beschikbaar komen.
 • Ingebouwd spellingscontrole, hoe deze gaat werken en met welke talen is nog niet bekend.

 

Screenshot IE 10

internet explorer 10 - screenshot

Internet Explorer 10 op Windows 8

 

 

Internet Explorer 9

Een aantal functies en opties in Internet Explorer zijn:

 • Simpelere lay-out: wat als eerste opvalt aan de laatste versie is het vereenvoudigde ontwerp.
 • Nieuwe browserbesturingselement: De functies, zoals Afdrukken of In- en uitzoomen, zijn te vinden onder de knop Extra.
 • Websites vastmaken aan taakbalk: Websites die vaak bezocht worden kunnen aan de taakbalk in Windows 7 worden vast gemaakt voor snelle toegang.
 • Zoeken in de adresbalk: De adresbalk is niet alleen de plaats om een webadres in op te geven, ook kan er nu een zoekopdracht worden gegeven.
 • Downloadbeheer: IE9 is de eerste internet explorer versie waar in download beheer aanwezig is. Handig om de locatie van de opgeslagen download s te vinden.
 • Tabbladen: zoals meer browsers, heeft IE ook het gebruik van tabbladen. In deze versie is de lay-out verder vereenvoudigd.
 • InPrivate surfen: Met deze optie aan, slaat Internet Explorer geen persoonlijke gegevens op zoals Cookies of surfgeschiedenis.

 

Onderdeel

Toelichting

 • Leverancier
 • Besturingssysteem (OS)
 • Meer informatie
 • Add-ons
 • Interessante links